Inleiding #
In deze cursus staan de basisprincipes van de roeihaal centraal. Voor een coach is het essentieel om te weten wat een juiste techniek is, maar net zo belangrijk is dat je weet hoe je een goede/slechte techniek herkent, hoe je technische punten (verbeteringen) overbrengt, waar specifieke technische punten voor dienen en hoe deze invloed hebben op (het verhogen van) de bootsnelheid. Dit artikel is een samenvatting van hetgeen in de coachcursus is besproken. Voor meer diepgaande informatie over techniek kun je de desbetreffende sectie op deze wiki raadplegen, of een ervaren coach om hulp vragen.
Achtereenvolgens komen in deze cursus aan bod:
- De kern van hard roeien
- Techniek & ‘de haal’
- Video-analyse
- Hoe breng je het over?
- Coachen van eerstejaars ploegen: de basics
De kern van hard roeien #
De vraag die je jezelf als roeicoach altijd moet stellen is:
Gaat de boot er sneller van?
Alle oefeningen, trainingsvormen, technische puntjes etc. die je bedenkt moeten altijd bijdragen aan het daadwerkelijk verhogen van de bootsnelheid. Vraag jezelf dus constant af waar jouw ploeg behoefte aan heeft. Evalueer trainingen en bespreek de voortgang met je coachteam.
De kern van hard roeien is: zoveel mogelijk meters per haal op een zo hoog mogelijk tempo. Een ploeg die dit op een wedstrijd het beste toepast ten opzichte van de concurrentie, dus effectieve, krachtige halen combineert met een zo hoog mogelijk tempo, zal de wedstrijd winnen. Maakt niet uit of dit het Merwedekanaal is, de Bosbaan, De Amstel, de Schie of de Olympische roeibaan in Rio.
Om dit te bereiken zullen 3 belangrijke onderdelen in orde moeten zijn:
- Lange, harde aandrijving
- Zo min mogelijk snelheidsverlies in recover
- Gelijkheid
Alle technische inhoud van alle trainingen die je opzet zullen dan ook altijd terug te voeren zijn op 1 of meerdere van deze drie punten. Natuurlijk zijn er ook andere trainingsdoelen denkbaar (bijvoorbeeld conditioneel of mentaal), maar als het gaat om de verbetering van technische vaardigheden, komen die altijd voort uit het doel om meer meters te maken op een hoger tempo. Hieronder worden de drie onderdelen afzonderlijk behandeld.
Lange harde haal #
- Vanuit voetenbord!
- Door te hangen (niet trekken!)
- Benen doen het werk
- Rug ondersteunt benen op sterkste punt (=koppelen)
Zo min mogelijk snelheidsverlies in de recover #
- Ontspanning
- Geduld
- Glijden: laat de boot het werk doen
Gelijkheid #
- Alle bewegingen die de roeiers uitvoeren in de boot gebeuren consequent en gelijktijdig.
- Zowel boven water als onder water!
Techniek #
De stopjes zijn bedoeld om de roeihaal te leren en te verbeteren, en om gelijkheid te vergroten. Bijvoorbeeld: als de gelijkheid naar 3 niet goed genoeg is (en dus de boot vertraagt/verstoort), is het zinvol om uitgebreid stopje 3 te varen met jouw ploeg, zodat dit punt wordt uitvergroot voor zowel roeier als coach, en hier gerichter op gecoacht kan worden. De roeihaal als geheel is natuurlijk een vloeiend, cyclisch proces waarbij juist zo min mogelijk onderbreking in de beweging optreedt.
Eerste stop #
- Rechte rug
- Schouders ontspannen
- Sterke buikspieren
- Druk op het voetenbord
Derde stop #
- Lange, sterke rug
- Inbuigen vanuit je bekken > rek op hamstrings
- Schouders/gewicht voor je bankje
- Sterke buikspieren
- Schouders ontspannen
- Benen plat
Goede voorbereiding #
- Eerst inbuigen, dan glijden > anders treedt op: haasten, spanning, verstoring
- Gewicht voor je bankje/op je hendel
Catch/hangen #
De catch is het moment dat de recovery overgaat in de haal (drive). Als de voorbereiding in orde is, dus de roeier komt netjes ingebogen aan bij de catch, hoeft deze alleen maar het blad te laten vallen en te gaan staan op de benen zodra het blad bedekt is onder water. Belangrijk is dat de haal ook daadwerkelijk opgebouwd wordt vanuit de benen; het bovenlichaam heeft een sterke core, ontspannen schouders en ‘hangt’.
Eerste deel beentrap #
- alleen de hoek in de knieën verandert – de houding van de romp verandert niet of nauwelijks
- bankje en schouders gaan even snel richting boeg
- de loodlijn uit de schouders blijft voor het bankje
- de armen blijven passief gestrekt (hangen)
Tweede deel beentrap #
- De rug ondersteunt de beentrap (=koppeling)
- Benen en rug zijn tegelijk klaar
Geen abrupte bewegingen #
- Handen lopen door achterin
- Bankje ‘beweegt door’ voorin
- Dus: goede voorbereiding nodig!
Horizontaal #
- Weinig hoogteverschil maken
- Zowel voor als achter
- Compact, klein, ontspannen, vloeiend
Video-analyse #
Hieronder zie je een aantal filmpjes waarin bewust (veelgemaakte) fouten in techniek worden gemaakt door de roeiers. Aan jou de taak om deze technische fouten te herkennen!
Scene 1:
Scene2:
Scene 3:
Scene 4:
De antwoorden staan onderaan dit artikel.
Hoe breng je het over? #
- Focus op 1 punt
Vooral voor beginnende roeiers is het al moeilijk genoeg om tijdens de training 1 punt te verbeteren. Bestook jouw roeiers dus niet met een berg aan puntjes, maar beperk je tot 1 of max 2 punten per training, bijvoorbeeld een collectief punt en een individueel punt.
- Afwisseling in trainingen
Doe niet altijd dezelfde trainingen. Afwisseling in trainingsinhoud en -vorm houden jouw roeiers, maar ook jou als coach, scherp. Bijvoorbeeld: doe bij een intensieve training niet alleen 500 metertjes, maar doe ook eens een piramide (5 light-5 hard-5 light-10 hard-5 light-15 hard etc. en bouw weer af), varieer met afstandjes (bijv. 250-500-250) of kies spontaan een ploeg uit op het kanaal om tegen te sparren.
- Durf fouten te maken
Net zoals roeien is coachen een leerproces. Je zult als beginnende coach fouten maken, gegarandeerd. Jouw gekozen trainingsvorm pakt niet goed uit, je krijgt een technisch puntje niet goed uitgelegd, je roeiers doen iets compleet anders dan je wilt, of de wedstrijdvoorbereiding blijkt ontoereikend. Daar kun je even van balen, maar leer ervan! Zo word je een betere coach.
- Kijk naar andere (goede) ploegen
Dit kan zijn online filmpjes kijken van goed roeien (bijvoorbeeld: Lichte mannen vierzonder 2003, Sevilla), maar ook een keer meefietsen met een wedstrijdploeg kan enorm leerzaam zijn.
- Vraag ervaren coaches om advies
Ervaren coaches vormen binnen Asopos de grootste bron van kennis. Ze hebben vaak honderden (zo niet duizenden) coachuren in de benen en kunnen jou vast en zeker verder helpen. Spreek gewoon een coach aan of vraag het bestuur om jou in contact te brengen met een ervaren coach.
Coachen van beginnende ploegen: het recept #
Dit is een advies voor welke technische punten je in welke volgorde gedurende het jaar kunt behandelen. Uiteraard ben je als coach volledig vrij in je eigen koers te kiezen als jouw ploeg daar behoefte aan heeft en kunnen eerdere punten later in het seizoen weer terugkeren als dat nodig is.
- Ritme = HARD staan, ontspannen glijden
- 3e stop
- 1e stop
- Stopje 1,5
- Bladwerk (onder + boven water)
- Benen/rug samen klaar = koppeling
Gebruik BAK en ERGO! #
We hebben op Asopos de luxe van een binnenbak. Gebruik deze! Het is ideaal voor het uitleggen van techniek, het goed en gedegen aanleren van de roeihaal en het 1-op-1 bijschaven van individuele punten. Onderschat ook de meerwaarde van het coachen op techniek tijdens ergosessies niet.
Met dank aan #
Deze cursus is tot stand gekomen met hulp van: Jurriaan Jansen en de Commissie Hard Roeien.
Antwoorden video-analyse: #
Vouw uit voor de antwoorden
Scene 1:
- bijpakken
- geen derde stop (blijft rechtop zitten/buigt niet in)
- onderuit gezakt in eerste stop
- te vroeg rug opgooien (bij uittrappen, buigt wel in)
Scene 2:
- eerst rijden dan inbuigen
- onder jezelf uittrappen (tijden haal alleen benen/rug ondersteunt niet de beentrap)
- te vroeg uitzetten
- te hoog aanhalen
Scene 3:
Er wordt redelijk netjes geroeid, maar er zitten totaal geen geen benen onder (geen aandrijving: ook dat is een technische fout!) en er wordt te snel opgereden waardoor de boot stil wordt gelegd.
Scene 4:
Slagen: maken te hard af op hun armen
Boegen: meteen benen plat ( ze hebben totaal geen druk)